Протестът поиска оставката на Рашидов като депутат

Шествие на граждани против насилието се проведе в София. Протестът започна пред Съдебната палата и продължи към Народното събрание. Част от протестиращите стигнаха и до Орлов мост, но без да блокират движението.

Пред Съдебната палата събралите се написаха послания по асфалта.

Събралите се поискаха оставката на депутата от ГЕРБ-СДС Вежди Рашидов. Рашидов подаде оставка вчера като председател на Комисията по култура и медии в Народното събрание и като член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

Оставките му бяха поискани от Парламентарната група на ГЕРБ -СДС заради негови непремерени думи за жените, претърпели насилие, казани по време на почивката на извънредното заседание на парламента, на което бяха обсъдени и приети промени в Закона за защита от домашно насилие.

Според протестиращи промените, приети вчера от депутатите, не са достатъчни. По време на протеста различни хора разказаха истории, според които те са били жертва на насилие. Организаторите посочват, че искат ново извънредно заседание на Народното събрание и парламентарната комисия по правни въпроси.

Демонстрацията днес е продължение на протестите, провели се в цялата страна миналата седмица, с които хората изразиха подкрепата си за 18-годишното момиче, жертва на насилие в Стара Загора.

Четете още

Избор на редактора