Заплашвали Сербезова заради проверките в държавните болници

Министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова е получавала многократни заплахи за здравето си и за близките си, призна самата тя пред Нова нюз. Заканите идвали по различно време и още преди да поеме министерския пост.
Причина за зачестилите предупреждения са масираните проверки на Министерство на здравеопазването в държавните болници, които установиха редица нередности и злоупотреби с финанси.
„Това са нашите пари, трябва да ни интересува как се харчат. Имаме прекрасни лекари, които обаче не са добри ръководители”, казва още Сербезова.
Проверката в „Света Екатерина“ установи, че директорът проф. Георги Начев е сключил договор сам със себе си и си е платил 85% от всички възнаграждения по граждански договори. По този начин месечната му заплата е над 30 хил. лв., стана ясно след проверките.
От 2008 г. „Света Екатерина“ е проверявана само веднъж, за разлика от други болници, които са проверявани по 3 пъти, каза още проф. Сербезова.
Над 1 млн. лв. е дала за канцеларски материали пък болница „Пирогов“ по обявена обществена поръчка.За една година просрочените дългове на заведението са скочили от 9 на 17 млн. лв., основно към доставчици на лекарства и на медицински изделия.
Проверка на МЗ установи, че към 31 март 2022 год. общите задължения на всичките 62 държавни болници са 600 млн.лв., а просрочените от тях са 113 млн.лв.
7 болници са с влошени показатели, а в „Пирогов“ и „Александровска“ вече са назначени прокуристи за эинансово стабилизиране. Направени са общо 64 проверки, резултатите от 18 от тях са пратени към компетентните органи.

Четете още

Избор на редактора