Пръскат срещу комари извънредно в столицата

Заради двата смъртни случая на заразени със Западнонилска треска, Регионалната здравна инспекция в София изпрати предписание до кмета на Столичната община за извънредна обработка срещу комари в града.

Причината за указанията са регистрираните в страната три случая на Западнонилска треска. Те са при мъже на възраст 61-74 г. Двама от заразените са починали.

Първият заболял е от област Хасково и е определен като вносен случай поради пребиваване в Гърция от м. май тази година. Завръща се в страната в началото на м. август, поради оплаквания от изтръпване и силни болки по мускулите, обрив по кожата, повръщане и температура 38 градуса.

Другите два случая са от област София-град. Пациентите са хоспитализирани по спешност в увредено общо състояние със слабост в крайниците, отпадналост, повишена температура. При единия от тях е налице придружаващо заболяване – болест на Паркинсон. Двата случая от област София-град завършват с летален изход.

Инкубационният период на Западнонилската треска е между 3 и 14 дни. Около 80% от инфекциите при хората протичат без симптоми. Около 20% от заразените с вируса развиват заболяване – Западнонилска треска, което обикновено протича леко до умерено тежко, с грипоподобни симптоми – температура, главоболие, неразположение, умора.

Възможна е и поява на обрив, гадене и повръщане. При по-малко от 1% от заболелите протичането е тежко и засяга нервната система (енцефалит, менингоенцефалит), предимно при хора в напреднала възраст и с придружаващи заболявания. Леталитетът при лица от рисковите групи достига до 17%.

Четете още

Избор на редактора