Психотест само за шофьори с отнети книжки

Задължителният периодичен психотест за шофьорите на камиони, автобуси и таксита ще отпадне, ако бъдат приети промените в Закона за движението по пътищата, публикувани за обществено обсъждане на страницата на Министерство на транспорта и съобщенията. В момента водачите са длъжни да се явяват на всяка една или на три години за проверка на психологичната им годност.

Предвижда се на психотест да се явяват само шофьори, извършили тежки нарушения, заради които им е отнета книжката. Мотивът за промяната е настояване от бранша, който се позовава на малкия брой шофьори, неиздържали теста през миналата година. Според статистиката от 72 797 шофьори, явили се на психологически преглед през 2021 г., само 73-ма не са получили удостоверение, което е 0,1%.

Друг мотив за отпадане на превантивната мярка е, че професионалните шофьори не пораждали конкретни рискове за пътната безопасност, а периодичните психотестове са допълнителна административна тежест, която не повишава пътната безопасност.

Шофьори с книжка за любителската категория „В“ вече ще могат директно да се записват за курс за водач на автобус, предвиждат още промените. Сега това може да става само след като се получи книжка за категория „С“. Промяната се прави заради недостиг на шофьори и за по-лесно намиране на кандидати.

Удължава се срокът за поставяне на камери в автобусите от 30 на 90 месеца, за да не се натоварват превозвачите с финансови разходи по време на кризата. Това изискване беше вкарано в закона след катастрофата при Своге.

Четете още

Избор на редактора