Пускат в Германия най-търсения лек за отслабване

Датската фармацевтична компания, лидер в производството на лекарства за диабетици, „Ново Нордиск“ (Novo Nordisk) съобщи, че ще пусне в Германия популярното си лекарство за отслабване „Уегови“ (Wegovy) в края на месеца. За четириседмичен курс на лечение с най-високата доза, продукта ще струва 301,91 евро (338,35 долара), предаде Ройтерс.

„Ново Нордиск“ призова лекарите в страната да ограничат предписването на продукта до пациенти с медицински нужди. Компанията съобщи още в изявление, че германските аптеки ще могат да правят поръчки за седмичната инжекция с дистрибутори на едро от следващата седмица.

Производствените проблеми и усилията на „Ново Нордиск“ да отговори на огромното търсене в САЩ, най-големият й пазар, доведоха до по-бавно от очакваното навлизане в аптечната мрежа в Европа на „Уегови“.

Голяма част от растящото търсене се дължи на хора, които не страдат от затлъстяване, но искат да свалят излишни килограми, включително и знаменитости.

Здравната система на Германия е сред най-рестриктивните в Европа, що се отнася до възстановяването на разходите за лекарства за отслабване, тъй като само хора, които плащат от собствения си джоб или имат определени планове за доброволно здравно осигуряване, ще могат да го получат.

Нарастващото търсене на „Уегови“ също така доведе до предписването на лекарството за диабет „Оземпик“ (Ozempic), също произвеждано от „Ново Нордиск“, което е версия на продукта с по-ниска дозировка.

Четете още

Избор на редактора