Пускат движението през тунел Железница

Председателят на Народното събрание Росен Желязков и премиерът акад. Николай Денков ще присъстват на официалната церемония по пускане на движението през тунел „Железница“ на автомагистрала „Струма“.

Съоръжението е с дължина около 2 км и е най-дългият пътен тунел, изграждан досега у нас.

Заедно с отсечките преди и след тунела в експлоатация се въвеждат 5 км автомагистрален път.

Изграждането му струва около 425 млн. лева заедно с пътищата до него и укрепването на свлачищата.

Тунелът е с две отделни тръби за движение. Дължината на всяка е около 2 километра. Съоръжението е с всички системи за безопасност, енергоефективно осветление, вентилация, видеонаблюдение, пожароизвестяване, интелигентна система за управление на трафика, аварийни SOS кабини, електронна система за контрол на достъпа и т. н.

Между тръбите има четири напречни връзки за пешеходци и още две за автомобили, по които ще могат да минават линейки, пожарни и други специализирани машини. В случай на пътен инцидент или затваряне на една от тръбите те ще се използват за безопасно извеждане на пътниците.

Изграден е и обслужващ път при южния портал на тунела откъм Симитли, площадка за хеликоптер, два моста над Суха река, подпорна стена и др.

На събитието ще бъдат още  министрите на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков и на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков.

Официалното откриване е предвидено за 16.30 часа, а движението по новия петкилометров магистрален участък ще бъде пуснато около 18.00 часа.

Четете още

Избор на редактора