Путин нареди: „Кока-Кола“ да се смени с „Иван-чай“!

„Иван-чай“ да замени „Кока-Кола“-та в магазините. Това ще нареди президентът на Русия Владимир Путин на министъра на селското стопанство Дмитрий Патрушев. Според държавния глава растителната напитка е много по-полезна „от някаква „Кока-Кола“, която е пълна с химия“. Това съобщи ТАСС, цитирана от 24 часа.

От Министерството на земеделието в Русия вече подготвят включването на отечествената напитка, приготвена от чай от върба, в списъка на земеделските продукти, става ясно от съобщение в канала на ведомството в „Телеграм“.

Включването на върбовия чай в списъка на селскостопанските продукти „ще отвори достъп на неговите производители до всички мерки за държавно подпомагане, използвани от производителите на растения у нас“. Освен това производителите щели да бъда стимулирани от правителството.

Идеята за заместителя на американската кола била представена на Путин по време на форум на Агенцията за стратегически инициативи под мотото „Силни идеи за новото време“. Там Александър Хлинов от Съюза на производителите на Иван-чай предложил на президента Русия да развива производството му като традиционен за страната и изтъкнал колко е полезен.

Иван-чай (Epilobium angustifolium или теснолистна върбовка) е тревиста билка, която може да достигне височина от 0.5 до 1.8 метра. Има характерни връхчета, накичени с красиви лилави цветчета. Богата е на витамин С, биофлавоноиди и микроелементи.  Древните предания гласят, че Иван-чай има цялостно благоприятно въздействие върху ума и тялото. Според някои български лечители Иван-чай е най-здравословният на планетата – помага за главоболие, запек, безсъние, повишава мъжката потентност и към него не се привиква.

Легендата разказва как се родило името на чая – имало един Иван, който винаги бил облечен в червена рубашка и с тези одежди събирал билки. Когато някой зърнел яркият червен цвят сред зеленината, казвал: „Това е Иван, отива за чай“. Билката, която събирал и правел на топла запарка, станала известен и като „Копорски чай“. Приготвяла се по специална тайна рецепта, съхранена само в пределите на село Копоре край Санкт Петербург.

Проверка на expresso видя, че Иван-чай се предлага и в билковите магазини в България като традиционен ферментирал руски чай Иван. 100 грама от него струва 14-15 лева.

Четете още

Избор на редактора