Путин с условия за мирни преговори с Украйна

Руският президент Владимир Путин изложи условията на Москва за започване на мирни преговори с Украйна.

„Днес ние отправяме още едно конкретно, реално мирно предложение към Киев, което не предвижда замразяване на конфликта, а пълното му решаване“, заяви президентът Путин в навечерието на мирната конференция в Швейцария, на която Русия не е поканена, като посочи условията:

„Условията са много прости. Украинските войски трябва да бъдат изведени напълно от Донецка и Луганска народна република, Херсонска и Запорожка област, при това от цялата територия на тези региони в административните им граници, които са съществували в момента на влизането им в Украйна, както и отказ на Киев от планове за присъединяване към НАТО“, заяви Путин, цитиран от Ройтерс.

Путин добави, че статутът на Крим, Севастопол, Донецката и Луганската народна република като руски територии трябва да бъде потвърден във всички международни договори, а санкциите срещу Русия да бъдат отменени. Той определи като „кражба“ намеренията на западните страни да предоставят на Украйна заеми, използвайки замразените руски активи в чужбина.

От споменатите области Русия контролира изцяло само Луганска област. Сраженията в Донецка все още продължават. Под украински контрол са и административните центрове на Херсонска и Запорожка област.

Путин изброи и допълнителни искания като неядрен статут на Украйна, ограничения на въоръжените й сили и защита правата на рускоезичното население. Ако тези условия бъдат изпълнени, Русия ще прекрати огъня и ще започне преговори, заяви Путин:

„Веднага щом заявят в Киев, че са готови за такова решение и започнат реално изтегляне на войските от тези региони, а също така официално обявят отказа си от плановете си за присъединяване към НАТО – от наша страна, веднага, буквално по същото време, ще последва заповед за прекратяване на огъня и започване на преговори. Повтарям, ще направим това незабавно. Естествено, едновременно с това ще гарантираме безпрепятственото и безопасно изтегляне на украинските части и формирования“.

„Ако Украйна и Западът отхвърлят най-новото ни предложение за мир, ситуацията на бойното поле няма да е в полза за Киев и условията за следващо предложение ще бъдат различни“, допълни той, цитиран от Ройтерс.

Според Путин – плановете на западните страни да предоставят на Украйна заеми, използвайки лихвата от замразените руски активи в чужбина, са кражба, която няма да остане ненаказана.

„Западът не само подкопава военната и политическата стабилност по света, но и дискредитира и отслабва важни пазарни институции чрез санкции и търговски войни“.

Той заяви, че начинът, по който Западът се държави спрямо Москва, показва, че всяка страна може да стане жертва на подобно замразяване на средства.

„Колкото и да разкрасяват, кражбата си остава кражба и няма да остане ненаказана“, настоя Путин той пред ръководството на руското МВнР.

Русия контролира близо една пета от украинската територия през третата година от войната. Украйна твърди, че мирът може да се основава само на пълно изтегляне на руските сили и възстановяване на нейната териториална цялост, напомня Ройтерс.

Ден преди международната конференция за мир, организирана от Швейцария без руско участие, Путин повтори старите си искания към Киев, които Кремъл формулира като „денацификация“ и „демилитаризация“.

На срещата на върха през уикенда в Швейцария, на която ще присъстват представители на повече от 90 държави и организации, се очаква да се избягват териториалните въпроси и вместо това фокусът да се постави върху въпроси като продоволствената сигурност и ядрената безопасност в Украйна. /БНР

Четете още

Избор на редактора