Путин цъфна на икономически форум в Петербург и наруга Запада

Руският президент Владимир Путин изненадващо се появи на Международния икономически форум в Санкт Петербург. Качи се на трибуната във видимо добро здраве и моментално наруга Запада. Обвини го в „колониална арогантност“ и че се опитва да смаже страната му с „глупави санкции“ и „икономически блицкриг“, предаде Ройтерс.

„Ние сме силен народ и можем да се справим с всяко предизвикателство. Като нашите предци ние ще решим всеки проблем – цялата хилядолетна история на нашата страна говори за това“, закле се Путин със същата увереност, с каквато твърдеше, че Русия никога няма да нападне Украйна дни преди Русия да нападне Украйна.

След което за пореден път потвърди решимостта си да продължи „специалната военна операция“ в Украйна. Той пак натърти новата пропагандна измислица за основната цел на инвазията: да защити „нашите“ хора в населения с рускоезични жители Донбаски район в Източна Украйна. Аргумент, отхвърлян от Киев и Запада като безпочвен претекст за кървава война, която доведе до окупацията на части от Южна Украйна, които са далеч отвъд Донбас. Кремълският самодържец не каза нито дума за първоначалните цели на „спецоперацията“ – „денацификация“ и „демилитаризация“ на Украйна, които се провалиха с гръм, трясък и десетки хиляди цивилни и военни жертви.

Путин говори почти час и демонстрира добра физическа форма, което накара независими анализатори и световни медици да заговорят за медикаментозна еуфория.

Форумът в Санкт Петербург се провежда с нулево западно участие. Путин разви концепциите си за силата на Русия предимно пред латиноамерикански, близкоизточни, азиатски и африкански гости. Той обеща, че Русия ще влезе в новия световен ред като „могъща и модерна страна“ и очевидно правилата на новия световен ред ще бъдат определяни от „силни и суверенни страни“.

Без да му мигне окото, кремълският вожд обясни пред гостите на форума, че Западът нарочно разпалва антируски настроения и „активно военно присвоява украинска територия“. Както и че Вашингтон и съюзниците му се опитват да „променят курса на историята“. Според него Русия изобщо не е виновна за очертаващата се световна зърнена криза и инфлационния бум по целия свят.

Четете още

Избор на редактора