Пълна анархия. В София ще се гласува с машини

Общинската избирателна комисия в София не зачете решението на ЦИК и ще раздаде на секционните комисии в столицата и материалите за машинно гласуване. Причините – липсват мотиви решението на ЦИК, а волята ѝ е неразбираема.

Общинската избирателна комисия (ОИК) – Столична община счита, че решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) не поражда обвързващо действие. Това се отбелязва в решение на ОИК, публикувано на сайта на комисията. Решението е относно начина на гласуване в изборите за общински съветници и за кметове на 29 октомври 2023 г., както и на евентуален втори тур на изборите за кметове на 05 ноември 2023 г. на територията на Столична община.

В ОИК – Столична община е постъпило писмо ведно с решение на ЦИК, че на изборите за общински съветници и за кметове на 29 октомври 2023 г., както и на евентуален втори тур на изборите за кметове на 5 ноември 2023 г., гласуването във всички избирателни секции се произвежда само с хартиени бюлетини, посочват от ОИК. Със своето решение ЦИК на практика е премахната гласуването с машинен вот. Отделно следва да се посочи, че самото решение е непълно откъм реквизити, а именно – в него липсва да е посочено, че подлежи на обжалване и няма предвидено на основание чл. 60, ал. 1 АПК предварително изпълнение на решението, респективно същото към този момент не е влязло в законна сила, поради което ОИК – Столична община счита, че не поражда обвързващо действие.

Неяснотата в съображенията на органа, изложени в акта му, на практика се приравнява на липса на мотиви, което е нарушение на съдопроизводствено правило, в което ОИК – Столична община, като специализирана изборна администрация и отговаряща за провеждането на изборите на територията на Столична община, с над 1650 секционни избирателни секции, не може да участва и да става съучастник в погазване доверието на най-демократичното избирателно право на всеки български гражданин, се посочва в решението на ОИК.

„Решението на Централната избирателна комисия, с което на предстоящите местни избори ще се гласува само с хартиена бюлетина, може да бъде оспорено пред съда, но дори и да бъде отменено, това вероятно ще се случи след първия тур. Тоест би могло да повлияе при евентуален балотаж“, каза преподавателят по конституционно право Наталия Киселова пред bTV.

Четете още

Избор на редактора