Първа изложба на Банкси от 14 години насам

За първи път от 14 г. феновете на Банкси ще могат да се насладят на изкуството му, изложено не както обикновено на улицата, а на закрито.

Експозицията отвори врати в неделя, на 18 юни, в Галерията за модерно изкуство в Глазгоу и ще може да бъде видяна до 28 август. Уличният артист избрал да покаже творчеството си именно на това място заради статуята от XIX в. на херцога на Уелингтън, върху чиято глава от 40 г. стои абсурден пластмасов пътен конус, уточнява BBC.

Събраните накуп творби на най-прочутия и най-тайнствения художник на графити в света превръщат шотландския град в културна столица на лятото. Билетите за събитието (15 паунда за възрастни, 10 за студенти и 5 за деца) бяха разпродадени онлайн за часове, но въпреки това сутринта преди откриването пред галерията се извиха огромни опашки от желаещи да пробват късмета си да влязат.

Изложбата обхваща пътя на Банкси от най-ранните му творби от края на 80-те години до тези, които са създадени преди месеци. Въпреки че работи вече над четвърт век и артистичното му име е познато по цял свят, никой не знае кой всъщност е той. Дори възрастта му е мистерия. Смята се, че човекът, чиито пълни с послания срещу насилието и потъпкването на човешките права графити се появяват ненадейно по стените в различни точки на планетата, вероятно е около 50-годишен.

Четете още

Избор на редактора