Първите ваксини срещу рак може да са масово достъпни преди 2030 г.

Ваксините за борба с рака ще бъдат масово достъпни преди 2030 г., твърдят съпрузите проф. Угур Шахин и проф. Йозлем Туречи, създатели на една от най-успешните ваксини срещу COVID-19, пише offnews, позовавайки се на „Ню Йорк таймс“.

Уроците, научени в пандемията, ще ускорят лечението на рак, базирано на mRNA технологията, твърдят те.

Двойката създава компанията BioNTech в Майнц, Германия, през 2008 г., за да работи основно върху рака. Когато започва пандемията, те променят фокуса на разработките си, за да създадат ваксина срещу коронавируса в сътрудничество с фармацевтичния гигант Pfizer.

Тяхната ваксина използва иРНК, която се свързва с шиповия протеин на коронавируса, учи клетките на имунната система да го разпознават и да се борят с него.

„Това, което разработвахме в продължение на десетилетия за създаването на ваксина срещу рак, улесни появата на COVID ваксината. Сега се връщаме към основната цел в научната ни работа – създаването на ваксина срещу рак“, казва проф. Тюречи пред Би Би Си. Тя подчертава, че тъкмо опитът от пандемията им е дал повече знания за това как по-бързо и ефективно да се произвеждат ваксини, както и наблюдения реакцията на имунната система на иРНК ваксините при голям брой хора.

Според проф. Шахин ваксините срещу рак ще бъдат широко достъпни преди 2030 г. „Учените са склонни да показват смирение, допълва го проф. Тюречи, „защото природата и биологията имат толкова много тайни“, но всяка стъпка в опитите за лечение им помага да „разберат повече за това срещу какво сме изправени и как да се справим с него“. Тя признава, че учените винаги се колебаят, когато трябва да съобщят, че имат лек срещу рака. „Имаме редица пробиви и ще продължим да работим върху тях”, казва ученият.

Четете още

Избор на редактора