Първият български православен филм тръгва по екраните

Очакваме премиерата на първия български игрален филм, посветен на вярата. Екранизацията на книгата „Не затваряй очи“ на писателя Мартин Ралчевски бележи началото на православното българско кино. В ефира на предаването „Нашият ден“ Ралчевски се включи на живо от Обединеното кралство.

Филмът „Не затваряй очи“ проследява историите на двама герои, Петър и Павел, които живеят в различни епохи – Петър през 80-те години и Павел в настоящето. Петър преживява трагедия, когато губи сестра си в инцидент и е изгонен от дома си. В същото време Павел се бори със страданието на своята сестра, която е болна от рак. Житейските им пътища се преплитат чрез божия промисъл, а съдбите им си взаимодействат, за да намерят пътя към доброто.

Мартин Ралчевски сподели в ефира своите вълнения и очаквания за премиерата на филма, която ще се състои на фестивала „Златна роза“ във Варна. „Съгласен съм с определението, че това е първият православен игрален филм в българската киноистория. Ние нямаме такъв досега и това е заявка за нещо ново и различно“, каза писателят.

Той призна, че е развълнуван да види как публиката ще приеме този уникален проект, изпълнен с вяра и молитва от начало до край.

„Вярвам, че всеки българин носи в себе си вяра в Бога, но въпросът е как тя му се предлага и показва“, допълни Ралчевски. Той изрази надежда, че филмът ще достигне до сърцата на хората и ще им даде онова, от което имат нужда – вяра и упование. „Когато излезе зрителят, да си каже – ето, аз имах нужда от това нещо, имах нужда от такава вяра. Филмът трябва да остави дълбока следа, да промени човека към добро, да го обърне към Бога, вярата и православието.“

Филмът „Не затваряй очи“ представлява важна крачка напред в българското кино, особено в жанра на религиозното кино, който досега не е бил развит у нас. Ралчевски вярва, че този проект може да вдъхне на хората вяра и да ги насочи към спасението на човешката душа, особено във време на политическа и икономическа нестабилност./БНР

Четете още

Избор на редактора