Първият у нас водороден автобус тръгна в София

Началото на инициативата “Български водородни дни‘‘ беше поставено официално днес в София. Присъстващите на откриването имаха възможност да разгледат и да направят демонстрационна обиколка с водородния автобус Caetano Toyota, а притежаващите право за управление на МПС тестваха първия водороден автомобил в България SUV Hyundai NEXO и се запознаха с ползите и потенциала на чистия водород.

Официални гости на откриващото събитие бяха Йорданка Чобанова, ръководител на Постоянното представителство на Европейската Комисия в България; Владимир Малинов, служебен министър на енергетиката; зам.- министърът на иновациите и растежа проф. д-р Георги Ангелов; зам.-министърът на транспорта и съобщенията Димитър Недялков; зам.-министърът на образованието и науката акад. Николай Витанов и зам.-кметът на София в направление “Транспорт и градска мобилност‘‘ Илиян Павлов.

Водещ на откриването беше проф. Дария Владикова, председател на Българската асоциация за водород, горивни клетки и съхранение на енергия.

“Тази инициатива се организира от най-големия европейски проект за въвеждане на автобусната водородна електромобилност. Триста автобуса вече се движат в 16 европейски града в 6 държави”, каза проф. Владикова.

Тя отбеляза, че сред предимствата за въвеждане на този вид транспорт са нулевите емисии, тъй като водородът, необходим за захранване на автобуса, се произвежда от възобновяема енергия, което означава чиста енергия от самото начало на процеса. Проф. Владикова обясни, че благодарение на устройство – горивна клетка, където водородът не изгаря, той се трансформира в електроенергия, която захранва елекромотора, а отпадъчният продукт, който излиза от ауспуха на автобуса, е чиста вода.

“В България имаме първата водородна подвижна зарядна станция, първата водородна кола и сме водещи в Балканския регион в това отношение, благодарение на учените, на проекта “Хитмобил‘‘. Надявам се да задържим това лидерство”, допълни проф. Владикова.

Инициативата “Български водородни дни“ се провежда от 16 до 26 юни в три български града. Поредицата от събития е част от европейската кампания за популяризиране на водородната електромобилност в Югоизточна Европa. Тя има за цел да повиши обществената осведоменост за предимствата на водородния електрически транспорт като чиста, ефективна и достъпна форма на транспорт. Организатор на инициативата в България е Институтът по електрохимия и енергийни системи (ИЕЕС) “Академик Евгени Будевски“ към БАН.

“Последният тур от това “водородно шоу‘‘ е тук, на Балканите – Гърция, България, Румъния. Аз съм особено горда, че единствено в България от всички изброени участващи държави ние сами зареждаме кола и автобус, който посети и Гърция, и Румъния, за да подсили техните информационни “водородни‘‘ дни‘‘, коментира проф. Владикова.

Приветствие от името на Министерството на образованието и науката (МОН) по повод началото на инициативата отправи и зам.-министърът на образованието и науката акад. Николай Витанов.

“Водородът е считан за енергията на бъдещето. Той предлага множество предимства като чист източник на енергия, с нисък въглероден отпечатък, голям енергиен капацитет и разнообразие от приложения. Задачата за интензивно и ускорено декарбонизиране на транспорта е водеща, тъй като около една четвърт от парниковите емисии идват от този сектор. България трябва да бъде активен, устойчив и надежден партньор, който изпълнява поетите ангажименти в общия процес на декарбонизация на икономиката”, каза зам.- образователният министър.

Акад. Николай Витанов акцентира, че България може да се гордее с добра експертиза и високи научни постижения, които с помощта на обекти от Националната пътна карта за научна инфраструктура, съхранение на енергия и водородна енергетика, и Националната научна програма “Нисковъглеродна енергия за транспорта и бита“ (ЕПЛЮС), са обединени в създаването на широкообхватни мултидисциплинарни екипи с тематично дефинирана дейност и демонстрационни проекти.

“Използвам възможността да потвърдя решимостта на МОН да продължи да инвестира в научна инфраструктура, с националния човешки потенциал, със специфични програми за научни изследвания и иновации, както и да подкрепя международното сътрудничество в тези области. Основните цели на МОН остават насочени към развитието и модернизацията на системата за научни изследвания, повишаването на общественото доверие към науката, привличането и задържането на млади и водещи учени в България”, коментира още зам.-министър Витанов.

БТА припомня, че от 18 до 20 юни водородният автобус ще се движи безплатно по тролейбусна линия номер 9 в София. На 21 юни автобусът ще  участва във “Водороден информационен ден“ в Пазарджик, след което ще се отправи към Стара Загора.

На 24 юни в Тракийския университет в Стара Загора ще се проведе “Образователен водороден ден“ с демонстрации на водородните технологии,  а на 25 юни – “Национален водороден форум”, в който участие ще вземат представители на Европейската комисия, “Водород Европа”, съвместно предприятие “Чист водород“, водещи международни фирми в областта на водородните технологии, политици, академична общност, местна власт и общественост.

Официалното откриване на първата за България и региона водородна зарядна станция в рамките на Центъра за компетентност „Хитмобил“ се състоя на 10 май в София.

Четете още

Избор на редактора