Първи данни за София: Терзиев и Григорова на балотаж

Васил Терзиев („Продължаваме промяната-Демократична България“, „Спаси София“ води убедително в надпреварата за кмет на София, а на второ място е кандидатката на левицата Ваня Григорова, по данни от екизтпол на няколко агенции.

Трети е кандидатът на ГЕРБ Антон Хекимян, което означава, че партията на Бойко Борисов, която управлява София близо две десетилетия, дори няма да стигне до балотажа.

Окончателните резултати обаче може да пренаредят класацията. Разликата между Григорова и Хекимян е около 1 процент, според екзитполовете.

В Пловдив фаворит за балотаж, според данните на „Маркет линкс“, с победителя от първи тур Костадин Димитров от ГЕРБ, който получи 34,5%, е Ивайло Старибратов от ПП-ДБ с 19,2%, а Славчо Атанасов („Съединени за Пловдив“) е трети и този път, както на вота през 2019 г.

Според предварителните резултати на „Тренд“ в града под тепетата битката другата неделя продължават кандидатът на ГЕРБ-СДС Костадин Димитров, който събира 33,7% от гласовете, и Ивайло Старибратов от ПП-ДБ с 22,2%.

По данни на „Галъп“ Димитров е с 32,1% от гласовете, Старибратов – с 22,4%.

Във Варна досегашният кмет Иван Портних от ГЕРБ, който получава подкрепата на 28,5 на сто от варненци, ще се изправи на балотаж срещу кандидата на ПП-ДБ Благомир Коцев. Той получава 24,6 на сто от гласовете, сочат данните на „Маркет линкс“. Изненадата е, че номинираният от „Възраждане“ Коста Стоянов за момента е на трето място с 19,6 процента. В морската столица обаче от социолозите е отчетена по-висока избирателна активност към 17 часа – 37,8 процента.

Според резултатите от екзитполовете в Бургас, Стара Загора, Кърджали, Перник и Враца битката за кметските постове приключи на първи тур. В три от четирите града с победа на кандидатите на партията на Бойко Борисов.

В морския град Димитър Николов спечели своя пети мандат, като получи подкрепата на 55,9 на сто от съгражданите си.

Във Враца съпартиецът му Калин Каменов също победи още на първия тур с 68,5 процента, а в Стара Загора досегашният кмет Живко Тодоров отново спечели доверието на повече от 50 процента от гласоподавателите – той получава 51,2 на сто.

В миньорския град за досегашния градоначалник Станислав Владимиров от „Движение за просперитет на Перник“ са гласували 71,5% от избирателите, сочат данните от екзитпола на „Тренд“.

Изборите в Кърджали очаквано печели Ерол Емин Мюмюн, кандидатът на ДПС, отчитат екзитполовете от социологическа агенция „Галъп интернешънъл“. Той получава 55,1%, а кандидатът на ГЕРБ Никола Чанев – 17,9 на сто.

Освен в София, Пловдив и Варна, балотажите изглеждат сигурни и в следните областни градове: 

– Русе – Пенчо Милков, БСП – 35% срещу Иван Иванов, ГЕРБ – 17,5%

– Хасково – Станислав Дечев, ГЕРБ – 42,1% срещу Николай Ставрев, независим кандидат – 22% или Георги Иванов, „Български гласъ“ – 20,8%

– Велико Търново – Даниел Панов, ГЕРБ – 42% срещу Йордан Терзийски, ПП-ДБ – 22,2%

– Благоевград – Илко Стоянов, инициативен комитет, подкрепен от ГЕРБ – 32,3% срещу Методи Байкушев, ПП-ДБ – 23,8%

– Плевен – Валентин Христов от ГЕРБ (20,4%) срещу независимия Георг Спартански (20,0%) или Чавдар Попов, също независим кандидат, който спечели доверието на 18,3%

Четете още

Избор на редактора