За пръв път лабораторно отгледано пилешко месо получи официално одобрение за продажба и консумация от американската Агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA).
Молбата е от компания на име Upside Foods, а решението на агенцията означава, че тя смята „изкуственото“ месо за безопасно за консумация от хора.
Така скоро на пазара в САЩ ще може да се появи пилешко, отгледано от клетки на истински животни, но в лаборатория, вместо във ферми.
„Напредъкът в технологията за култивиране на клетки дава възможност да се използват животински клетки от добитък, пилешко и морски храни в производствата на храна.
Тези продукти се очаква да са готови за пазара в САЩ в близко бъдеще“, гласи изявлението на FDA.
В последните няколко години редица стартъпи изградиха съоръжения за производство на лабораторно месо и успяха да намерят финансиране за проектите си, но до този момент не можеха да пласират продукцията си на пазара.
След като регулаторът в САЩ даде зелена светлина остават още две стъпки, за да стигне лабораторното месо до пазара. Тепърва фабриката на Upside Foods трябва да мине инспекция от Държавния департамент по земеделието, а проверка от тази институция ще има и за самото месо.
Освен пилешко, стартъпи разработват култивирано телешко месо, сьомга и риба тон, отгледани в лаборатория.
Лабораторното месо няма да залее пазара, напротив – то ще е достъпно за доста отбрана публика и доставките ще са за скъпи ресторанти. Един от първите обявили, че ще поръчат от продукта, е шеф Доминик Крен за ресторанта си със звезда „Мишлен“ „Ателие Крен“ в Сан Франциско.
Култивираното месо съдържа клетки от истински животни и на теория не би трябвало да е различно от месото от животни от ферма. Разликата е, че при него не се убиват пилета и добитък.
Полученият резултат не е вегански, вегетариански или на растителна основа. Месото е истинско, просто е отгледано извън животното, допълва той.