Радев дава първия мандат за кабинет на 1 юли

Президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ – СДС. Това ще стане в понеделник от 9 часа, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Папката ще бъде връчена на кандидата за министър-председател на формацията.

След приключилите вече консултации със седемте формации в 50-ото НС, държавният глава вчера отговори на въпроса: Оптимист ли е за шансовете за сформиране на редовно правителство?.

„Мога да ви отговоря след реализацията или липсата на такава на първия мандат (…). Има още време докато се дадат крайните оценки“, посочи той.

Преди ден лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че липсата на стабилно управление отдалечава страната ни от еврозоната.

Никоя от парламентарните партии не може да състави правителство в момента, настоя лидерът на ГЕРБ в отговор на въпрос на БНР:

„Никой не може да го състави… В момента ние сме в митинг на предизборна кампания. Абсолютна безотговорност! И тук чакат кой ще мигне пръв, за да направи нещо за държавата“.

Преди 4 дни заявката на Борисов пък бе за създаването на правителство на малцинството, като формацията му ще предложи премиер от ГЕРБ, но няма да бъде той:

„Разбира се, носим си отговорността и най-вероятно ще предложим правителството, след като разговаряме и с другите колеги, и то ще бъде правителство на малцинството. По този начин ще понесем отговорността си за победители на изборите. Единственото, което казах след изборите, че аз съм бил три пъти премиер и мисля, че четвърти мандат е в повече. Ще предложим премиер от ГЕРБ“.

По думите му, ГЕРБ като първа политическа сила, трябва да има премиер, отбраната и външно министерство.

„Не сме предопределяли нищо, но ако и затова някой трябва да ни каже кой трябва да бъде, по-добре да отиваме на избори“, заяви тогава Борисов.

Четете още

Избор на редактора