Радев даде мандат на Главчев за служебен кабинет

Очаквам до понеделник да ми представите състав на Министерски съвет. Това каза президентът Румен Радев по време на срещата му с кандидата за служебен премиер Димитър Главчев.

Радев възложи на Димитър Главчев да предложи състав на служебно правителство. Държавният глава обясни, че той ще издаде указ за назначаване на служебното правителство и същия ден кабинетът ще положи клетва пред Народното събрание.

При успех изборите ще бъдат на 27 октомври, добави Румен Радев.

Настоявам вашето правителство да издигне в свой основен приоритет противодействието на купения и контролиран вот, каза Радев на Главчев. Приемайки този мандат, приемате отговорната мисия да мобилизирате в пълна степен силите на държавата за борба с това уродливо явление. Това е задължително условие за успеха на този мандат, каза президентът и добави: „Надявам се, че съм пределно ясен“.

За да имате успех, следва да направите задълбочен анализ на всички перипетии, през които преминахте, за да стигнем дотук и да не допускате отново да се сблъсквате с тях, посочи Радев. През времето на Вашия първи мандат като служебен министър-председател, наред с постигнатите резултати, върху ръководеното от Вас правителство се породиха съмнения за зависимости от определени политически лица. Вие ги отрекохте, но днес получавате с този мандат реалната възможност и да ги опровергаете, като докажете противното, каза президентът. За да стане това, следва на първо място да предложите внимателно обмислени промени в състава на правителството и след това да бъдат последвани от решителни действия, добави той. По думите му поради конституционната роля на служебните кабинети тези действия са свързани преди всичко с организацията и провеждането на изборите.

Връчвам Ви мандат за съставяне на ново служебно правителство. Тази отговорност отново се върна върху Вас, след проваления опит на Горица Грънчарова-Кожарева, след отказа на останалите възможни кандидати и поради пречките пред ръководството на Българската народна банка да излъчи премиер, обясни Румен Радев. А и считам, че не е редно кризата в една институция да бъде гасена с разпалване на пожар в друга – при това изключително важна за финансовата и икономическата стабилност в труден за страната ни момент, добави държавният глава.

Президентът Румен Радев възложи на Димитър Главчев да предложи състав на служебно правителство. По-рано днес държавният глава определи настоящия служебен премиер за кандидат за такъв, след като вчера разговаря с определените по Конституцията лица, които могат да бъдат назначени за служебен министър-председател.

Четете още

Избор на редактора