Радев: „Демократична България“ тласка страната към войната

Президентът Румен Радев обясни, че не е подписал декларацията за членство на Украйна в НАТО и не е подписал декларацията срещу анексията от Русия на територии на Украйна, към която се присъединиха лидерите на 9 страни от Централна и Източна Европа, защото това означава война НАТО – Русия, предаде БНР.

Държавният глава подчерта, че ще работи срещу въвличането на страната ни във войната.

Държавният глава коментира намерението на „Демократична България“ да внесат решение за изпращане на военна помощ за Украйна веднага след свикването на парламента. Румен Радев отговори и на критиките им, че не се е присъединил към декларацията срещу анексираните от Русия територии на Украйна, заедно с лидерите на други държави от Източна Европа:

„Изумително е, че на фона на енергийната и икономическа криза в цяла Европа „Демократична България“ бърза да тласне страната ни във войната, още дори преди да е свикан парламентът. Ако със същата страст, с която лобират за Украйна в НАТО, работеха за правосъдната реформа и за интересите на българските граждани, сега обществената тежест на тази формация щеше да бъде различна.

И даже за мене е трудно за вярване, че ръководството на коалиция, която претендира за демократичност, може да си служи с такива откровени лъжи и манипулации“, каза Радев.

От ДБ ще внесат проекторешение за изпращане въоръжение на Украйна

Радев каза, че не е подписал декларацията за членство на Украйна в НАТО убеден, че това би означавало война между НАТО и Русия:

„Аз ще продължа да бъда отговорен през българските граждани и като президент, и като върховен главнокомандващ ще работя срещу въвличането на България във войната, без значение под какви красиви фрази това да се прикрива. Политици, които тласкат България към война, независимо дали от невежество или корист, дължат отговори на българите чии интереси обслужват“.

Четете още

Избор на редактора