Радев и БСП си поговориха за кабинет, бюджет и изтребители

Президентът Румен Радев и БСП размениха реплики по темите за възможностите за съставяне на кабинет, бюджета за догодина, закупуването на нови изтребители за българските Военновъздушни сили на консултациите, които държавният глава проведе с представителите на левицата.

Президентът провежда консултации с парламентарните сили в 48-ото Народно събрание преди да връчи първия мандат за правителство.

Пред този парламент стоят много неотложни задачи, най-важната от тях е съставяне на редовно правителство, което да поеме отговорност за управлението на страната, каза президентът Радев в началото на срещата.

Искаме да има редовно правителство и ще направим всичко възможно, каза лидерът на БСП и председател на парламентарната група на левицата Корнелия Нинова. Тя отново заяви, че БСП категорично няма да подкрепят първия мандат на ГЕРБ. При втори мандат на „Продължаваме Промяната“, Нинова каза, че ако ги поканят на разговори, ще участват.

За БСП има три важни задачи в този парламент – приемане на бюджет, който да има социална насоченост, да се гарантира повишаване на доходите и стабилност на икономиката, приемане на законите по Плана за възстановяване и устойчивост, както и успешни разговори за съставяне на редовно правителство и работа на парламента, посочи Нинова.

Тя обаче изрази мнение, че времето, което президентът дава за преговори на партиите, поне досега е загубено и противоречията се задълбочават. Ние смятаме, че реални разговори и срещи за съставяне на кабинет ще започнат след връчването на първия мандат. Затова колкото по-бързо това се случи, толкова по-реална е възможността да започнем реални разговори за кабинет, заяви Нинова.

Според президента Радев даденото време за диалог и преговори, за изчистване на позициите между партиите, не е загубено време. Конституцията не ограничава президента в някакви срокове, в които да движи мандатите, припомни Радев и добави, че иска да чуе мнението на партиите. Ако се отива към предсрочни избори, кога да бъдат те и какви закони да се приемат, защото е много малко времето за работа на този парламент, посочи той.

От БСП отново поискаха служебният кабинет да внесе бюджет за следващата година, а не удължаване на сегашния. Вие ни дайте бюджет, тогава вече ще имате правото да изисквате от партиите, да ни наблюдавате, критикувате и да видите дали ще се справим, каза Нинова на въпроса на президента как ще гарантират, че няма да има предизборно заиграване в парламента с бюджета.

Нека да е ясно, че това е вашият бюджет. Служебното правителство реално прилага и удължава бюджета, който вие приехте като управление на страната, каза президентът Радев. Всички сме загрижени за социалната криза, за рисковете пред българските граждани, за очерталата се тежка зима, добави той. Държавният глава беше категоричен, че всички социални придобивки се запазват и отхвърли коментари, че няма да има заплати и пенсии, че „служебното правителство обрича на глад, студ, мизерия, тъмнина“ българските граждани.

Румен Радев посочи усилията на служебния кабинет за овладяване на инфлацията, подкрепа на хората и най-уязвимите групи през зимния сезон. Отбеляза още решението на кабинета за коледни добавки към всички пенсии. Започват разговорите на правителството със синдикатите и работодателите за минималната работна заплата, ще има повишение на минималната работна заплата, работи се по дефиниране на понятието „енергийна бедност“, заяви още Радев. Президентът апелира нагласата и готовността на служебното правителство за разговори и диалог да се използва и да се търсят най-добрите и приемливи решения.

По темата за закупуването на нови осем изтребители F-16 Корнелия Нинова отново каза, че сега не е моментът да има такива харчове, а предпочитат тези пари да отидат за социална политика. Президентът Радев припомни своя апел да не противопоставят националната сигурност на социалната политика. Той посочи, че е добре да има повече информираност и по-спокойно и рационално говорене по темата. При размяната на реплики президентът каза, че правителството, в което Нинова е била вицепремиер, е финализирало на практика договора, остава неговото подписване и ратифициране от българския парламент.

Правителство без четири гласа – на министрите на БСП, уточни Корнелия Нинова.

Това донякъде обяснява и защо правителството не успя да удържи властта, но това е друга тема, коментира Радев.

И друга е причината, не е тази, отговори му Нинова.

Четете още

Избор на редактора