Радев на официално посещение в Черна гора

Държавният глава Румен Радев пристига днес на официално посещение в Черна гора по покана на черногорския си колега Яков Милатович.

Днес той ще бъде посрещнат официално в Подгорица с шпалир от гвардейци и червена пътека.

Утре българският президент и съпругата му Десислава Радева ще бъдат посрещнати от Яков Милатович и съпругата му Милена Милатович с официална церемония, която ще се състои в президентския дворец „Плави дворац“ в град Цетине – историческата и културна столица на Черна гора. Двамата президенти ще проведат среща „на четири очи“ и ще ръководят пленарните разговори между официални делегации на България и Черна гора. Румен Радев и Яков Милатович ще дадат съвместна пресконференция.

В рамките на посещението българският държавен глава ще проведе срещи в Подгорица с министър-председателя Милойко Спаич и с председателя на Скупщината Андрия Мандич.

Във фокуса на разговорите на президента Румен Радев по време на визитата ще бъдат теми, свързани с последващо задълбочаване и укрепване на двустранното сътрудничество в сфери от взаимен интерес, както и подкрепата за напредъка на Черна гора в процеса на присъединяване към ЕС.

На 2 август 2006 г. в София тогавашният заместник министър-председател и министър на външните работи Ивайло Калфин и министърът на външните работи на Черна гора Миодраг Влахович подписват съвместно комюнике между правителствата на двете държави за установяване на дипломатически отношения между България и Черна гора.

Последното официално посещение на българския президент в Черна гора е на 27 юни 2023 г. на Среща на върха на държавните и правителствени ръководители на страните участници в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ) по покана на президента Яков Милатович.

Последните официални двустранни посещения на президентите на двете страни са съответно на 20 февруари 2023 г., когато тогавашният черногорски президент Мило Джуканович е на официално посещение в София и на 11-12 юли 2022 г., когато Румен Радев е на официално посещение в Черна гора, припомня БТА.

Четете още

Избор на редактора