Радев обявява в понеделник кога свиква парламента

Ще обявя в понеделник кога ще свикам Народното събрание, заяви пред журналисти в Казанлък държавният глава Румен Радев. Той беше гост на състезание между оператори на дронове на формированията от Сухопътните войски на учебен център „Тюлбе“.

Аз очаквам от изявления да се премине вече към диалог между политическите сили, каза той, попитан за днешното изявление на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че правителство ще има, ако премиерът е от ГЕРБ. Според президента от партиите зависи дали и какво правителство ще има страната ни.

Аз отдавна настоявам да започнат да навлизат безпилотни летателни системи в българската армия и най-сетне това е факт, каза той и напомни, че миналата година президентската институция организира голяма конференция на тази тема заедно с членове на Министерството на отбраната, видовете въоръжени сили, българската индустрия и наука.

Настоявах и да проведем точно такова състезание, днес наистина е исторически ден, защото ние отваряме вратата към създаването на нов род войски – тези на безпилотните системи, посочи той и подчерта, че това е абсолютно изискване на бъдещето. „Виждаме какво става с конфликтите в Кавказ, в Украйна, в Газа. Без такива системи не можем изобщо да мислим за ефект в която и да е съвременна операция“, коментира Румен Радев. Той отбеляза, че това са достъпни, евтини технологии, но с огромен асиметричен ефект и имат огромно въздействие на бойното поле във всички сфери.

Аз се радвам, че най-сетне в нашите въоръжени сили ние започваме да подготвяме хора, защото трябва да изграждаме система, да променяме законодателствата така, че закупуването и доставката на такива системи да става много по-бързо, за да може да се следват бързите изменения в технологиите, това е цяла една технологична революция, каза държавният глава. Според него трябва да се разширява подготовката в нашите военни учебни заведения, да се изгради национален център за обучение на оператори на дронове и да се знае как те да се използват по най-добрия начин. Президентът посочи, че такава стъпка е направена и поздрави организаторите и участниците на днешното събитие. „Задачите, които си поставяме за догодина, са много по-амбициозни“, каза още Радев.

Според президента в това отношение държавата е закъсняла. Най-важното е обаче, че пречупихме бюрокрацията и това, за което настоявах отдавна, започна да се движи, посочи той. „Да, големите проекти са жизненоважни – и самолетите, и корабите бойните машини от пехотата, но те са и наистина много скъпи. В това време може с много по-малко средства да постигаме едни сериозни способности“, каза Румен Радев и изрази убеждение, че с потенциала, който военнослужещите са показали днес, ще може да се навакса забавянето./БТА

Четете още

Избор на редактора