Радев с нова атака срещу правителството: Да не се крият зад парламента

Поредна атака срещу правителството на Кирил Петков предприе президентът Румен Радев в деня за гласуване на вота на недоверие. Той призова Министерският съвет да не се крие зад Народното събрание за двустранния протокол за РСМ и добави, че очаква ясни и отговорни решения по темата.

Според държавния глава преговорната рамка между България и Северна Македония се обезсмисля, ако няма такива решения. Той добави, че подкрепя френското предложение именно като преговорна рамка. Но сподели и мнение, че двустранният протокол с РСМ не дава достатъчна гаранция за нашите интереси.

„Към момента предлаганият двустранен протокол с РСМ не дава достатъчна гаранция за защита на нашите интереси като действия, механизми, срокове и критерии – заяви Радев. – Призовавам отговорните институции да заложат липсващите параметри в този двустранен протокол, защото ако той не бъде актуализиран, самата преговорна рамка се обезсмисля, тя е рамка“.

Радев заяви още, че въпросът за правата на македонските българи вече е заложен в преговорната рамка.

„Българските политици да не бързат да обявяват историческа победа, защото промяната в конституцията не е победа, а първа крачка по пътя на интеграцията – уточни той. – Истинската защита на българските интереси, на нашето културно и историческо наследство на реабилитацията на жертвите и прекратяване на процеса на деморализация зависи от съдържанието на двустранния протокол“.

Държавният глава добави, че европейските ни партньори осъзнават позицията ни.

„Нямаше да получим френското предложение, което е най-доброто до момента, ако България не беше отстояла ветото в два съвета за разширяване миналата година с ясна позиция и аргументация – посочи Румен Радев. – Позицията, която споделих, вече е ясна и нашите европейски партньори осъзнават, че въпросът за отстояването на гражданските права не може да бъде само двустранен между България и РСМ, а да се издигне на ниво ЕС“.

Четете още

Избор на редактора