Устата заплашен със смърт заради песен за Македония

Иван Динев, по известен като Устата, е получил заплахи за живота си. Рапърът взриви социалните мрежи с видеото „На Македония с любOFF“. Текстът, който той нарече „Урок по история на Македония“, е хаплив, жлъчен и откровен, и вероятно е причина за заплахите.

Устата твърди, че не е търсил провокация, а изразява лична позиция. „Лично и категорично – първи урок по македонска история, това не е държава, а територия“, гласи част от песента.

„Очаквах отзвук, но не и тътен! Аз съм изненадан, определено се чувствам чут“, сподели Устата, след като видеото набра огромна скорост в ютюб.

„Най-смущаващото беше на честването на Гоце Делчев, много българи искаха да отидат да се поклонят и точно тогава им спря токът, и тогава виждаш, че това е позиция на самата държава“, допълни певецът.

„Пишат ми освен, че ще ме убият, че ще ме влачат по улицата, и много други интересни неща“, поясни изпълнителят.

В същото време премиерът на РСМ Димитър Ковачевски обяви, че българските културни клубове, които сменят имената си, ще им бъде разрешено да работят. Иначе ще ги заличат. Става дума за клубовете „Цар Борис III“ в Охрид и „Иван Михайлов“ в Битоля.

„Тези, които не подадат молба до Централния регистър, няма да продължат да работят съгласно закона. Културните клубове трябва да бъдат място, което сближава народите и гражданите, а не места, които с имената си будят негативни чувства и разединение“, каза Ковачевски.

В четвъртък изтича тримесечният срок, в който вече регистрираните сдружения и фондации в Северна Македония трябва да подадат заявления за промяна на имената си, ако те се смятат за спорни. В противен случай ще бъдат заличени.

В РСМ има коментар и около случая с пребития българин Християн Пендаревски. Македонският министър на вътрешните работи Оливер Спасовски определи като „пълни глупости“ разказите на пребития Християн Пендиков за положението на македонските българи в РСМ, предаде БГНЕС.

21-годишният Пендиков бе жестоко пребит на 19 януари вечерта в родния му град Охрид. Прокуратурата официално съобщи, че „нападението е извършено на етническа основа“, поради българската етническа принадлежност на младежа.

След побоя Христиан Пендиков заяви, че „в Северна Македония българите могат да бъдат псувани, бити и да се стреля срещу тях, но полицията няма да предприеме нищо срещу нападателите“.

„Това е пълна глупост. В Македония се зачитат правата на всеки един гражданин, на всеки един човек, който се намира на територията на страната. Международните институции оценяват РСМ като една от най-сигурните държави в региона. Според мен, за всеки един гражданин – албанец, македонец, турчин, сърбин, бошняк, влах, ром не знам още какво – българин, черногорец – държавата е на мястото си и винаги ще защитава тези граждани“, каза още Спасовски. Той определи поведението на полицаите, които спираха българите на Деве баир като „европейско“ и ги награди за действията им.

Четете още

Избор на редактора