Рашков за чекмеджето на Борисов: И фалшива банкнота е престъпление

Нямам никаква представа защо главният прокурор Иван Гешев и бившият премиер Бойко Борисов се радват, че една от банкнотите в чекмеджето била фалшива, след като това също е престъпление по смисъла на българския Наказателен кодекс. Това обяви в интервю по Нова бившият вътрешен министър Бойко Рашков.

„Не виждам нищо радостно в това, ако някой притежава фалшифицирана банкнота. Това означава, че може да пусне в обръщение фалшива банкнота … Аз видях на тв екрана добре сруктурирани пачки банкноти“, обяви Рашков. Той припомни, че наскоро антикорупционният фонд са обявили, че една чужда банка е дала да се разбере, че има и истински банкноти. Друга чужда институция пък посочила, че има и неистински.

“И в единия и в другия случай стои въпросът какво правят тези пачки в чекмеджето в спалнята”, коментира още Рашков.

Наскоро Борисов случайно се издаде в интервю за Би Ти Ви, че знае повече от публично известното за разследването за пачките и кюлчеата в чекмеджето. Той дори се позова на главния прокурор Иван Гешев, който обаче не беше съобщавал подобна информация, пише Сега.

„А той (Гешев) каза и още нещо – че от френската банка от съдия-следовател дошло, че едната банкнота не е истинска. Да съм се притеснявал, че държа фалшиви евро в чекмеджето ли?“, каза Борисов на въпрос дали се притеснява за разследването.

Всъщност главният прокурор каза нещо съвсем различно пред „Капитал“:

„Ако говорим за тези снимки, които могат да представляват банкноти, са запитани конкретните банки, които би трябвало да са ги емитирали. И отговорът на една европейска банка казва, че такава банкнота не съществува“, заяви Гешев през октомври м.г. На въпрос по-късно откъде Борисов знае, че запитаната банка е френска, Гешев отговори: „По този въпрос трябва да питате Борисов, аз не съм г-н Борисов тука срещу вас“.

И до момента не е известно да има разследване срещу Борисов нито за фалшива банкнота, нито за истинска, както и за това откъде знае вътрешна за прокуратурата информация, че точно френска банка е обявила за неистинското евро.

Четете още

Избор на редактора