Реал е шампион на Европа за 15-и път

Реал Мадрид стана клубен шампион на Евро за рекордния 15-ти път в историята си. На финала на „Уембли“ в Лондон „белите“ се наложиха с 2:0 срещу Борусия Дортмунд с голове на Даниел Карвахал и Винисиус Жуниор след почивката, осигурявайки втори успех за мадридчани в последните три сезона.

Първият шут в двубоя дойде в 12-ата минута, когато Федерико Валверде получи на границата на наказателното поле и стреля силно с левия крак, но топката премина високо над напречната греда.

Само две минути след това Никлас Фюлкруг беше изведен зад отбраната на мадридчани и от аутлинията пусна за Юлиан Бранд, чийто удар беше неточен.

ЕВропейският шампион от 1997 година Борусия Дортмунд направи сериозен пропуск пропуск в 21-ата минута. Карим Адейеми овладя дълго подаване зад защитата на „белите“ и се озова абсолютно сам срещу Тибо Куртоа, преодоля го, но не си пое добре топката и не можа да се разпише от малък ъгъл.

В 23-ата минута Адейеми направи нов пропуск, а секунди по-късно гредата попречи на „жълто-черните“ да поведат в резултата, след като спря удар на Никлас Фюлкруг, който беше в засада при това положение.

В 28-ата минута Дортмунд отново организира опасно нападение, но Адейеми и Фюлкруг пак не успяха да се разпишат.

Четири минути преди изтичане на редовното време вратарят Тибо Куртоа за пореден път отрази далечен шут на Марсел Забитцер, докато Реал Мадрид нямаше точен удар за цялата първа част.

След почивката представянето на двата отбора беше съвсем различно. в 50-ата минута Винисиус подхвана бърза контра и беше фаулиран на ъгъла на наказателното поле. Тони Кроос завъртя топката над стената, но Грегор Кобел с блестяща намеса да изби в ъглов удар. При последвалото центриране Даниел Карвахал стреля с глава, но в аут.

В 56-ата минута отново Карвахал от далечната греда стреля от въздуха, но Йън Маатсен омекоти топката за Кобел, който успя да я улови.

Пет минути след това Фюлкруг атакува наказателното поле на Реал Мадрид и засече топката, но Тибо Куртоа успя да се намеси решително. В 69-ата минута Винисиус центрира в наказателното поле и вратарят Кобел се размина с топката, но Джуд Белингам не можа да нанесе удар с глава.

Пет минути след това Реал Мадрид излезе напред в резултата. Тони Кроос изпълни ъглов удар и Карвахал на близката греда отклони с глава, правейки Кобел безпомощен за 1:0.

Натискът на Реал Мадрид продължи и последваха нови пропуски на Джуд Белингам и Тони Кроос.

Седем минути преди края на редовното време Белингам изведе Винисиус Жуниор, който хладнокръвно реализира втория гол във вратата на „жълто-черните“.

В 87-ата минута попадение на Никлас Фюлкруг беше отменено заради засада.

Реал Мадрид спечели за общо осми път турнира през 21-ви век. Испанският гранд беше краен победител в последните девет финала в Лигата, в които участва.

Борусия Дортмунд загуби втори пореден мач за трофея, след като през 2013 година отстъпи с 1:2 срещу Байерн Мюнхен отново на „Уембли“.

Старши треньорът на „белите“ Карло Анчелоти триумфира за общо пети път в турнира по време на забележителната си кариера, уточнява БТА.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 433 (@433)

Четете още

Избор на редактора