Стотици състезатели, много от които облечени като пирати, монахини, животни или зеленчуци, се качиха на издълбани тикви и ги караха в езерце в Северна Белгия в ежегодно щафетно състезание, съобщава Ройтерс.
Първата надпреварата в Кастерлее е през 2008 г., след като местните производители решили, че трябва да намерят друго приложение за своите над 400-килограмови тикви, освен да ги правят на супа.
„С годините популярността на състезанието нараства“, казва председателят на местната общност на производителите на тикви Пол Бунен.
Тази година, след двугодишна пауза заради COVID-19, в проявата се включиха 65 екипажа от максимум четирима души.
Състезаването с огромните зеленчуци изисква известно умение – „когато гребете, той не се движи напред, а започва да се върти“, каза местният състезател Йонас Вербрюген – и тази година някои паднаха във водата, след като тиквите им поеха твърде много вода.
Състезателят Оскар Гуел, испанец, живеещ в Брюксел, нарече изживяването „мръсно, лепкаво и мазно“ – преди радостно да добави, че със сигурност ще се върне и следващата година.