Решено: газът поскъпна с близо 32%. Със задна дата

Увеличение на цената на газа с 31,7% одобри Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Със задна дата, считано от 1 юли, синьото гориво ще струва 186,17 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), вместо действащата за юни цена от 141,36 лв./MWh. На тази цена „Булгаргаз“ ще продава природен газ на крайните снабдители и на топлофикациите.

Решението е следствие от поискана промяна на цените от „Булгаргаз“ от 6 юли 2022 г. Стойността е формирана на база общото прогнозно количество за вътрешния пазар. В ценовия микс е включено и цялото количество по договора на България за доставка на газ от Азербайджан. „Булгаргаз“ е осигурил необходимото количество от горивото за месеца със сключен договор за доставка на втечнен природен газ и с търговци на синьо гориво от региона. Основната причина за повишението на юлската цена е поскъпването на газа в световен мащаб поради недостиг на горивото заради войната в Украйна.

От началото на юли средната стойност на индексите на синьото гориво на най-големия газов хъб TTF е в размер на 150 евро/МВтч (293 лв./мВтч), като на 7 юли те достигнаха 182 евро/МВч. Дори с новата цена българските битови потребители, индустриалните клиенти, както и топлофикациите ще плащат почти двойно по-малко в сравнение с актуалните цени на международните пазари, заявяват от КЕВР.

Комисията потвърждава изразеното вече становище, че от изключително значение е през следващите месеци „Булгаргаз“ да направи максималното за осигуряване на дългосрочни договори за алтернативни доставки. Препоръката на комисията е да бъдат сключени договори с поне 3 алтернативни доставчика с различни методи на формиране на цена.

Четете още

Избор на редактора