Родилката от Горна Оряховица починала от рядък синдром

Починалата вчера родилка от Горна Оряховица е имала рядък синдром, свързан със съсирването на кръвта, съобщи директорът на общинската болница в Горна Оряховица д-р Иван Иванов. Той се нарича ДИК синдром или дисеминирана интравазална коагулация.  При него се получават множество тромби в различни органи.

Младата жена почина след планирано секцио. Денислава от Горна Оряховица постъпила в лечебното заведение в града с просрочен термин. Дежурният екип я оставил в отделението за наблюдение. След опити за стимулиране на раждане, които не дали резултат, е взето решение с нейното изрично съгласие да се извърши секцио. Детето се е родило в стабилно състояние и с нормални показатели. Час по-късно обаче жената се влошила и започнала да кърви обилно. Заради усложненото състояние тя е била транспортирана до болница във Велико Търново. За съжаление, лекарите там не успели да се преборят за живота на младата майка.

„Казала е на екипа, че има болки в кръста, в бъбреците. Някои са й казвали, че се преструва”, разказа приятелят й и баща на детето Кристиан.

Четете още

Избор на редактора