Скопие иска чист македонски език в Преговорната рамка

Необходимо е проектът на двустранен протокол с Република Северна Македония да бъде подписан преди приемането на Преговорната рамка и проекта на заключения на Съвета на Европа.

Това каза министърът на външните работи в оставка Теодора Генчовска, която бе изслушана на заседание на ресорната комисия, предаде БТА.

Генчовска напомни, че с решението на МС от миналата седмица всички решения по отношение на преговорния процес са прехвърлени към Комисията по външна политика. Така Министерството на външните работи е стигнало до етап, до който очаква вече политическо решение.

Последната дата на последния Съвет е 28 юни, но Преговорната рамка и Заключенията могат да бъдат приети на писмена процедура, уточни още Ганчовска.

Министърът в оставка поясни, че предложението на френското председателство ще бъде валидно до края му. Неслучайно на няколко пъти акцентирах на фактора време, което е изключително важно. Не се ангажирам с това, какво ще предложи чешкото председателство или шведското, подчерта тя.

Екатерина Захариева (ГЕРБ-СДС) заяви, че е убедена, че чисто технологично има време протоколът да бъде подписан.

Тошко Йорданов, председател на ПГ „Има такъв народ“, цитира новина, в която Димитър Ковачевски определя френското предложение като неприемливо за Република Северна Македония и посочва, че то би било приемливо, ако в него се съдържа чиста формула за македонския език, Преговорната рамка и ясна защита на македонската националност. Исторически искания не могат да бъдат част от Преговорната рамка и това го казват те, искайки чист македонски език в Преговорната рамка.

„Току-що македонците обезсмислиха до голяма степен това, което ние обсъждаме. В това, което така или иначе предлагат французите, проблемът с езика е оставен да виси във въздуха“, заяви Тошко Йорданов.

Четете още

Избор на редактора