Русия безмилостна, потвърди 9 г. тюрма за Бритни Гринър

Руският съд отхвърли молбата за намаляване на присъдата на американската баскетболистка Бритни Гринър, осъдена в Русия на 9 години затвор за трафик на канабис, съобщиха световните агенции.

Съдът реши да запази без промяна присъдата, наложена през август на баскетболната звезда, заяви съдия Елена Воронцова. Тя уточни, че съдът ще отчете месеците, прекарани в затвора от Грайнър по време на предварителното задържане през март.

Всеки ден от това задържане ще се отчита като ден и половина, което означава, че двукратната олимпийска шампионка ще трябва да излежи около осем години.

Американският шарже д’афер Елизабет Руд, в момента най-високопоставеният американски дипломат в Москва, подложи решението на съда на критики. 9-годишната присъда е „прекомерна и непропорционална“, заяви тя.

САЩ ще продължат да разговарят с Русия за връщането на Бритни Гринър у дома, заяви съветникът на Белия дом по националната сигурност Джейк Съливън, след като бе отхвърлена молбата за намаляване на присъдата.

Руски съд насрочи дата на заседанието, на което Бритни Гринър ще обжалва присъдата си

„Научихме новината от Русия, че Бритни Грайнър ще остане неправомерно задържана, след като днес трябваше да мине през нова измислена съдебна процедура“, посочи в изявление Съливан.

Правителството на президента Байдън „продължава да комуникира с Русия по всички възможни канали и да полага всички усилия за връщане у дома на Бритни, а също и неправомерно задържания Пол Уилан“, допълни Съливан, пише БТА.

Четете още

Избор на редактора