Русия започва да изплаща пенсии в рубли в „новите територии“

Русия ще започне да изплаща пенсии в четирите анексирани украински региона, след като във вторник парламентът в Москва прие окончателно законодателни промени.

Очаква се плащането на руските граждани в Донецка, Луганска, Херсонска и Запоржка област да започне от 1 март, съобщава руската информационна агенция „Интерфакс“.

Освен руски паспорт, от бъдещите пенсионери се иска да са живели в четирите региона към 29 септември 2022 г., когато Москва обяви, че ги присъединява към Русия.

Украинските пенсии на заварените пенсионери ще бъдат преизчислени спрямо руските правила, като стажът и доходите, получавани в Украйна, ще трябва да бъдат документално установени.

Възрастта за пенсиониране ще бъде повишена спрямо руските норми, съобщава агенцията.

Като база за преизчисление обаче няма да се използва средната заплата в Русия, а тази в анексирания през 2014 г. Крим и в руската Ростовска област, които са между 37 хил. и 40 хил. рубли (между 900 и 1000 лв).

Според закона общо 1.73 украинци ще преминат към руски пенсии.

Русия не държи напълно контрола върху нито една от четирите области, част от които са част от фронтовата линия. Украйна продължава да изплаща пенсии и други социални разходи на гражданите си с външни заеми.

Четете още

Избор на редактора