Русия обяви полка „Азов“ за терористична организация

Върховният съд на Русия обяви украинския полк „Азов“ за терористична организация и забрани дейността му в Русия, съобщи ТАСС.

При огласяване на решението на съда, взето по искане на главния прокурор, съдията отбеляза, че изпълнението му влиза в сила незабавно и „признава украинското паравоенно подразделение „Азов“ за терористична организация“, чиято дейност се забранява на територията на Руската федерация.

Полкът „Азов“ е стандартна военна единица от Въоръжените сили на Украйна (ЗСУ) и е под разпореждане на Главното командване на ЗСУ. Подразделението е сформирано през май 2014 г. в Мариупол от 70 доброволци. През септември същата година е развърнато в полк, а през ноември е приведено към състава на Националната гвардия на Украйна. Към този момент числеността му наброява около 800 души.

Бойци от полка „Азов“ около 2 месеца държаха отбраната на Мариупол и завода „Азовстал“ след руското нахлуване в Украйна, но през май се предадоха след заповед на Главното командване на ЗСУ. В самопровъзгласилата се ДНР смятат да съдят пленените, като исканата за тях присъда е „смърт“. С обявяването на „Азов“ за терористична организация опасенията, че бойците ще бъдат съдени като терористи, а не като пленници, се увеличават.

Междувременно стана ясно, че руските военни все още отказват да допуснат международни наблюдатели на територията на затвора в Еленовка, където бяха убити 54 и ранени над 70 пленници, повечето именно от „Азов“. Руснаците твърдят, че украинците са взривени от своите чрез бомбардировка с американските установки HIMARS. Световните военни наблюдатели обаче опровергават тази версия, влючително чрез сателитни снимки.

Според оценка на американския Институт за изследване на войната (ISW), руските войски носят отговорност за убийствата на 28 юли в наказателната колония в Еленовка.

Четете още

Избор на редактора