Русия: Унищожихме четири HIMARS-а. Пентагонът: Пак лъжат

Пентагонът отрече категорично руските твърдения, че четири от 12-те високомобилни артилерийски ракетни системи HIMARS, са били успешно прихванати и унищожени на бойното поле.

Високопоставен служител на отбраната на САЩ, който говори при строго условие за анонимност, за да сподели оценките на разузнаването, каза пред репортери по време на конферентен разговор, че всички HIMARS в Украйна функционират без проблеми, съобщи телевизия CNBC.

Преди броени дни изтече прихванат от украинските служби за сигурност разговор между руски офицери, в който те признават, че да откриеш и унищожиш HIMARS е въпрос на чист късмет. Според руснаците американските установки стрелят и изчезват от мястото на стрелбата толкова бързо, че е почти невъзможно да бъдат засечени.

HIMARS, произведени от отбранителния гигант Lockheed Martin, са проектирани да изстрелват едновременно 6 свръхточни ракети по различни цели от бърз и супермобилен камион.

Неназованият високопоставен щатски военен служител увери, че украинските сили са използвали изключително професионално предоставените им установки HIMARS, за да унищожат повече от 100 цели с „висока стойност“ – руски командни пунктове, складове за боеприпаси, обекти на противовъздушна отбрана, радари и комуникационни възли, както и позиции на артилерия с голям обсег. По този повод съветникът на украинския президент Зеленски – Алексей Арестович, започна (с голяма доза черен хумор) да нарича оръжието „HIMARS животворящий“.

Четете още

Избор на редактора