Русия фалира по външния си дълг

Русия е технически фалит по външния си дълг, след като пропусна да плати купона по своите облигации, съобщи международната рейтингова агенция „Мудис“.

„На 27 юни притежателите на руски държавен дълг не получиха купонни плащания по две еврооблигации от $100 милиона до изтичането на 30-дневния гратисен период, което считаме за събитие по неизпълнение според нашата дефиниция“, се казва в изявление на агенцията.

Това е първият фалит на Русия по външния й дълг от времето на болшевишката революция през 1917-18 г.

Москва се запъна и обяви, че имa пapи дa си плати. Виновен според кремълските властимаще е целокупният Запад, който довеждaл Русия дo изĸycтвeн фaлит. През май Кремъл се издължи предсрочно и в долари купони по двете еврооблигации, за да избегне изтичането на лиценза от Щатите. Посредникът по операцията Euroclear обаче не разпредели всички плащания към държателите на облигации поради санкциите заради агресията в Украйна. Така остана неизплатен дълг за $100 млн., чийто гратисен период изтече в понеделник.

Указът на Путин обслужването на руския външен дълг от $40 млрд. долара да се извършва само в рубли също ще бъде разглеждан като неизпълнение, добавиха от „Мудис“. Договорните условия по облигациите не позволяват плащания в подобна валута.

Четете още

Избор на редактора