Руски космонавт излетя със совалката Crew Dragon на SpaceX

Космическият кораб Crew Dragon на частната компания SpaceX стартира от космическия център „Кенеди“ във Флорида с четиричленен екипаж, включващ руски космонавт. Той трябва да отведе до Международната космическа станция (МКС) четиримата космонавти, сред които рускинята Анна Кикина. НАСА предава пряко мисията, която има важно символично значение в разгара на войната в Украйна.

Стартът първоначално бе планиран за 3 октомври, но бе отложен заради урагана Иън, разразил се в щата Флорида.

Освен Кикина в екипажа участват японецът Коичи Ваката от Японската агенция за изследване на космическото пространство (ДЖАКСА) и двама американски астронавти – Никол Ман и Джош Касада.

Пускът на ракетата-носител беше в сряда, 12 ч. местно време. Корабът достигна орбита 12 минути след изстрелването му и продължава да се движи по орбита, а автоматичното му скачване с МКС трябва да стане 29 часа след старта, в 16.57 ч. в четвъртък. За първи път от 20 години руски космонавт излетя от САЩ, отбелязва Асошиейтед прес.

Преди две седмици американски астронавт излетя с руската ракета „Союз“ за орбиталната платформа. По план екипажът трябва да остане на МКС около 150 дни и да се върне на Земята през март догодина.

Анна Кикина е първият руски космонавт, който лети на космическия кораб Crew Dragon, собственост на компанията SpaceX. Това става благодарение на сключено през месец юли т.г. споразумение между „Роскосмос“ и НАСА за съвместни полети. Документът бе подписан въпреки изострените отношения заради руското нашествие в Украйна.

Съгласно договора в състава на основния екипаж на полета на кораба „Союз МС-22“, осъществен през септември от космодрума Байконур, бе американският астронавт Франсиско Рубио заедно с руските космонавти Сергей Прокопиев и Дмитрий Петелин.

Обезпечаването на дейността на МКС остана една от малкото области на сътрудничество между САЩ и Русия след началото на руската война в Украйна.

Сергей Крикальов, ръководител на пилотираната космическа програма на „Роскосмос“, заяви на брифинг след старта на Crew Dragon, че това събитие е „нова фаза в нашето сътрудничество“ със САЩ, напомняйки за историческата мисия „Apollo-Союз“ от 1975 г., станала символ на разреждане на напрежението в разгара на Студената война.

Към момента МКС не може да функционира без съвместно сътрудничество – американската страна е отговорна за енергоизточниците и животоподдържащите системи, а руската страна отговаря за задвижването и поддържането на орбита.

Четете още

Избор на редактора