Руски митрополит наежи „Демократична България“, заплашвал националната сигурност

От Демократична България видяха в идването на руския митрополит Антоний нарушаване на националната сигурност и натиск за признаване на църквата в Скопие. Поводът на визитата му бе честването на 70 години от основаването на руското подворие у нас. Владиката бе посрещнат с протест пред руската църква в центъра на София днес с плакати „Тук не е Москва“.

Специална декларация срещу посещението на Волоколамския митрополит Антоний, който е председател на външния отдел на Руската църква, изчете от парламентарната трибуна Кремена Кунева от „Демократична България“.

Тя изтъкна, че Антоний е дошъл без покана от Българската православна църка, което е нарушение на църковната независимост. Патриарх Неофит бил отказал среща, видинският митрополит Даниил и ловешкият Гавриил изявили желание да се срещнат с него.

„Визитата на Антоний, висшият представител на Московската патриаршия, която открито подкрепя инвазията на Путин в Украйна, провъзгласява я за справедлива и за война в защита на православието, оправдавайки убийствата на цивилни граждани, жени и деца се компрометира и България. Той идва да притиска БПЦ да признае църквата в Република Северна Македония със статута и наименованието определено от Сръбската църква през май 2022“, заяви Кунева от трибуната.

ДБ настоя „ДАНС да предприеме всички необходими мерки“. Освен това да бъде наложена ограничителна мярка за недопускането на митрополит Антоний на територията на България, вземайки предвид обстоятелството, че заради войната в Украйна Русия включи България в списъка с неприятелските държави.

Четете още

Избор на редактора