Руски професор по лазерни технологии умря в московски арест

Задържаният от ФСБ по обвинение за държавна измяна известен руски учен Дмитрий Колкер е умрял в следствения арест в Москва, съобщи БиБиСи.

54-годишният професор Колкер, страдащ от онкологично заболяване, беше арестуван от ФСБ преди 3 дни и директно от болницата в Новосибирск бе откаран в московския арест на преименуваното путинско КГБ. След два дни, през нощта срещу неделя, е починал.

Дмитрий Колкер е доктор физико-математическите науки, шеф на лабораторията за квантови оптически технологии в Института по лазерна физика на Руската академия на науките. Беше професор в Новосибирския университет и преподавател в катедрата „Лазерни системи“.

Научните работи на Колкер са били съсредоточени изключително в проектирането на на лазерни и разработка на нови източници на излъчване за употреба в „различни отрасли“, уточнява БиБиСи.

На 30 юни Съветският районен съд на Новосибирск взе решение за ареста на Колкер по подозрения в държавна измяна. Как по-точно физикът е изменил на държавата, от ФСБ отказаха да уточнят.

Малко преди да го качат на специалния самолет за Москва, следовател се обадил на съпругата на на проф. Колкер и й дал „няколко секунди“ да се сбогуват. После следователят цинично уверил съпругата и сина на физика, че в ареста „условията са отлични, има и хладилник“, съобщават от семейството.

Анализатори припомнят, че преди 2 месеца, когато стана ясно, че войната срещу Украйна няма да приключи за ден-два и целият демократичен свят се обяви срещу агресията на Русия, службите на Кремъл пуснаха в оборот слух, че Путин притежава тайнствено лазерно оръжие, което ще реши проблема на бърза ръка. На „прокрадналото се“ по пропагандните канали съобщение от Вашингтон и Лондон се позасмяха, но запазиха приличие.

В събота в Новосибирск по подозрения в държавна измяна беше арестуван още един учен – главен научен сътрудник към Института по теоретична и практическа механика към Руската академия на науките Анатолий Маслов.

В последните седмици се наблюдава засилена активност на путинските тайни служби по разчистване на хора и организации, която подозрително напомня за сталинските чистки през 30-те години на ХХ век, отбелязват анализаторите.

Четете още

Избор на редактора