Рушди ще живее, но без едно око. Хванаха заподозрян

Писателят Салман Рушди вероятно ще оживее, но ще загуби едното си око. Той е и с прекъснати нерви на ръката и с поражения по черния дроб вследствие на нападението с нож. Това съобщи импресариото му Андрю Уайли, цитиран от Ройтерс.

Той добави, че Рушди е поставен на апаратно дишане.

Междувременно полицията в щата Ню Йорк идентифицира самоличността на заподозрения за нападението срещу писателя Салман Рушди като 24-годишен мъж от Ню Джърси, предаде БТА.

На брифинг за медиите бе съобщено, че той се казва Хади Матар и е разполагал с пропуск за събитието, на което беше нападнат Рушди. Предполага се, че е действал сам, но въпреки това ще бъдат направени допълнителни проверки, за да е сигурно, че няма съучастници.

От местопрестъплението е иззета раница, полицията е поискала и поредица заповеди за претърсване.

Органите на реда посочиха, че хора от публиката в залата са повалили заподозрения на земята, след което той е бил задържан от полицията.

Междувременно от полицията уточниха, че нападателят  е от ливански произход. Неговото семейство е дошло в САЩ от южния ливански град Ярун. Това бе потвърдено пред „Ройтерс“ от кмета на града Али Техфе. Самият Матар е роден и израснал в САЩ, допълни кметът.

Запитан дали Матар и неговите родители са членове на „Хизбула“ или подкрепят „Хизбула“, Техфе заяви, че няма никаква информация по въпроса за политическите възгледи на родителите на Матар или на самия Матар, тъй като те живеят зад граница.

Четете още

Избор на редактора