Сабаленка – Гоф е финалът на US Open при жените

Втората поставена на Откритото първенство на Съединените щати по тенис Арина Сабаленка се класира за първи път на финал на турнира от Големия шлем в Ню Йорк.

Състезателката от Беларус отстрани №17 в схемата – американката Мадисън Кийс, в странен мач, завършил 0:6, 7:6(1), 7:6(5) след 2:35 часа игра на централния корт „Артър Аш“.

Кийс, чийто треньор е роденият в България Георги Руменов Паяков, започна вихрено мача и спечели първите шест гейма и сета само за 31 минути игра. Тя записа 12 печеливши удари в тази част, докато Сабаленка допусна 12 непредизвикани грешки.

28-годишната Мадисън продължи да доминира и в следващия сет. След разменени брейкове в началото, тенисистката от Флорида направи нов брейк за 3:2. При 5:4 тя сервираше за класиране на финала. Но съперничката отказа да се предаде направи пробив на нула. После се стигна до тайбрек, в който Сабаленка спечели всички точки след 1:1.

Кийс в третия сет отново поведе с пробив за 4:2, но съперничката ѝ моментално го върна. В новия тайбрек Арина поведе с 4:0 и не изпусна инициативата. Тя се обърка и хвърли ракетата, когато стигна до 7:3 точки, защото забрави, че в третия сет дългият 13-и гейм се играе до 10 точки. При 9:3 Сабаленка имаше шест мачбола и реализира третия след ретур в аут на американката, предаде БНР.

„Не знам как успях да спечеля този мач. Мадисън игра невероятно. Ще ми трябва време да осъзная какво направих“, заяви тенисистката от Беларус в интервюто на корта.

За титлата на US Open Сабаленка ще спори в събота с американката Кого Гоф, шеста в схемата. Двете са играли пет пъти, като Гоф води с 3-2 победи. Европейката обаче спечели последната среща. На 15 март в Индиън Уелс Сабаленка спечели с 6:4, 6:0.

Четете още

Избор на редактора