Салман Рушди е почти сляп и ползва само едната си ръка

Британският писател Салман Рушди, срещу когото на 12 август беше извършено покушение, е частично ослепял и може да работи само с едната ръка. Това съобщава неговият литературен агент Андрю Уайли за испанския вестник El Pais.

По думите на Уайли, неговият клиент е изгубил невъзвратимо едното си око, а дланта на ръката му не може да се движи, тъй като при атентата нервите там са били прерязани.

При намушкването писателят е получил три сериозни наранявания във врата, а още 15 – в гърдите и торса. Рушди беше нападнат по време на негова лекция в щата Ню Йорк, в която той се е готвил да говори как САЩ се превръщат в убежище за хора на изкуството в изгнание.

Той бе веднага транспортиран в болница и включен към апаратура за изкуствена вентилация на дробовете, а два дни по-късно беше освободен от нея, за да може отново да говори. Нападателят, идентифициран като 24-годишния Хади Матар от Ню Джърси, беше арестуван.

На въпрос на журналисти дали атаката срещу Рушди толкова години след като Иран издаде фетва (смъртна присъда) срещу него означава, че живеем в особено опасно време за свободата на изразяване в света, Aндрю Уайли отговаря:

„Мисля, че нападението бе нещо, което Салман и аз сме обсъждали в миналото: че основната опасност, пред която той се изправи толкова години след налагането на фетвата, е от случаен човек, който идва от нищото и го атакува. Не можете да се предпазите, защото е напълно неочаквано и нелогично. Това беше като убийството на Джон Ленън“.

Както британският Guardian писа, аятолах Али Хаменей – духовен водач и върховен лидер на Иран, е изразил одобрението си за нападението.

Четете още

Избор на редактора