Салюти в Лондон за Чарлз Трети

Чарлз Трети бе обявен официално за крал на Обединеното кралство от Съвета за унаследяване на британския престол.

Ритуалът има чисто представителен характер, защото тронът се наследява автоматично при кралска смърт и целта му е единствено тържественото съобщаване на името на новия монарх.

Церемонията се проведе традиционно в двореца Сейнт Джеймс в Лондон и за първи път в историята се предаваше по телевизията.

Дворецът Сейнт Джеймс в сърцето на Лондон е бил резиденция на британските монарси, преди да изберат да се преместят в Бъкингамския дворец.

Съветът, който не се бе събирал от 1952 г., оповести смъртта на кралица Елизабет Втора и провъзгласи възкачването на престола на нейния първороден син и вече крал – Чарлз Трети. Той стана монарх в момента, в който тя почина в четвъртък следобед в лятната си резиденция Балморал в Шотландия.

В съвета влизат представители в парламента, бивши премиери, министър-председателя Лиз Тръс, принц Уилям и много други обществени фигури.

За първи път проехтяха думите на химна: „Бог да пази краля!“, а не както досега през последните десетилетия: „Бог да пази кралицата!“.

Събитието бе ознаменувано с топовни салюти. Текстът бе прочетен и в Единбург, Белфаст и Кардиф – столиците на страните от Обединеното кралство.

„Вярвам, че когато Чарлз стане крал, ще му дадете същата подкрепа, която дадохте на мен“ – с тези думи кралица Елизабет Втора се обърна към британците през февруари, когато се навършиха 70 години на трона и тя отбеляза своя платинен юбилей.

На 73 години, Чарлз Трети е прекарал живота си в подготовка за тази роля и сега той трябва да поеме жезъла.

Кулминацията, разбира се, ще бъде неговата коронация. Но подготовката ѝ може да отнеме месеци, дори година. Например, коронацията на Елизабет Втора е била година и 4 месеца след като е била обявена за кралица. Когато настъпи денят на коронацията – тя, както през последните 900 години – ще бъде в Уестминстърското абатство. Ще бъде извадена масивната златна корона на Свети Едуард, която тежи 2 килограма и 230 грама, за да бъде положена върху главата на краля само и единствено в този ден и след това отново да бъде прибрана в Тауър.

Четете още

Избор на редактора