Самолетът от Дубай е тук. Божков: Имам среща с бухалките

Самолетът, с който трябваше у нас да пристигне бизнесменът Васил Божков, вече кацна на Летище София. Той се приземи на Терминал 2.

А той самият пусна пост: „Кацнах. Имам среща с бухалките. #БъдетеЗдрави“.

Още на пистата Божков бе посрещнат от екип на Гранична полиция. Граничарите ще предадат Божков на следователи, които ще му предявят 3 разследвания, по които бизнесменът е обвиняем. С него е адвокатът му Георги Гатев, съобщи БТА.

След това ще го закарат в ареста. Ако Божков е зле здравословно, ще го закарат в болницата към следствения арест и затвора в София. След това наблюдаващите прокурори ще преценят дали да внесат искане за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

След близо два часа престой на столичното летище, Божков беше отведен под засилена охрана от МВР и служители на Главна дирекция „Охрана“ към Министерството на правосъдието.

Адвокатът му Стоян Баумайер обясни, че Васил Божков ще бъде отведен в МВР болница за преглед, след което пред прокурор ще му бъдат предявени обвиненията. Божков беше изкаран под засилена охрана и качен в силноохранявани автомобили на ГД „Охрана“ към правосъдното министерство.

По- рано днес адвокатът на Божков заяви пред журналисти, че бизнесменът е бил задържан за 24 часа.

„Той се върна съвсем доброволно и при първа възможност, защото до 23 август той нямаше разрешение от властите в Дубай да напуска страната от съображения за неговата сигурност“, обясни Баумайер.

През май, бизнесменът, който пребиваваше в Дубай, написа, че е готов да се върне в България като защитен свидетел. Посланието тогава Божков отправи чрез страницата си във Фейсбук.

В течение на времето България изпрати няколко молби за правна помощ до Обединените арабски емирства.

През февруари Великобритания обяви, че налага санкции срещу трима българи, сред които и Васил Божков.

Едно от делата срещу бизнесмена е за държане и отчуждаване на културно-исторически ценности. Другото е свързано с хазартния му бизнес. По това разследване Божков има обвинение, че е ръководил организирана престъпна група. Според прокуратурата тя действала от 2014 г. и се занимавала с изнудване, подкупи, пране на пари и длъжностни престъпления.

Срещу Васил Божков има и трето разследване, като прокуратурата твърди, че той е виновен за побои, закани за убийства и убийства.

Освен в списък на Великобритания, името на Божков се появи и в първия списък „Магнитски“.

 

Четете още

Избор на редактора