Само МВР ще решава дали училищата да затварят при заплахи

МВР и службите за сигурност ще преценяват дали училищата да затварят при сигнали за бомби, обяви министър Иван Демерджиев. Това ще бъде записано в новите правила, които ще бъдат приети днес.

Причината е, че директорите действали много различно и едни продължавали занятията, а други ги прекратявали. „Аз мога да препоръчам децата да си извършват занятията, това, разбира се, зависи и от директорите. Ще изготвим процедура, съгласно нея МВР и службите ще поемат ангажимента да преценяват реалната опасност, така че няма да се стигне до затваряне на училища или пропускане на занятия“, коментира МВР шефът в четвъртък.

Според него става дума за хибридни атаки, в които се търси известност и публичност, това у нас се е постигнало и дори във вълната са се включили и хора, които търсят миг слава. Той призова и медиите да бъдат внимателни при отразяването.

„Това са хибридни атаки. Търсят интерес и го намират. Провокират и други хора да правят същото. Имаме задържани, които не са част от каналите на хибридните атаки. Не отчитаме реална заплаха. Постоянно следим процеса. Ръководителите на обществени сгради и училища да проявят самообладание“, призова вътрешният министър.

На четвъртия ден от вълната бомбени заплахи срещу училища в цялата страна в нея започнаха да се включват и деца. Седмокласник от Сливен и петокласничка от Нова Загора са подали фалшиви сигнали за взривни устройства. Единият сигнал е подаден на тел. 112, а другият – пратен с есемес до учител в сливенско училище. След проверка на сигналите, районните управления в двата града са установили подателите им. До този момент източникът на заплахите е неизвестен.

Първоначално вътрешният министър Иван Дермеджиев съобщи, че водещата хипотеза е за хибридна атака, свързана с Русия. Вчера обаче той се отрече от думите си и каза, че все още не може да се каже откъде идват заплатите.

Вчера заплашителни мейли за поставени взривни устройства са получени в десетки училища във Варна, Добрич, Бургас, Велико Търново, София, Стара Загора, Пловдив, съобщи БНР.

Четете още

Избор на редактора