Сарафов: Ибрямов е хванат на местопрестъплението

ЦИК няма нужда да дава разрешение за свалянето на имунитета на кандидата за депутат Джейхан Ибрямов, който бе задържан снощи, защото е заловен при заварено престъпление.

Това обяснява в писмо до Централната избирателна комисия и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов. То бе прочетено по време на заседанието на ЦИК от говорителя Росица Матева.  В този случай кандидатът на Алианса за права и свободи няма имунитет, писмото е само за уведомление, обясни Матева.

В писмото до ЦИК Сарафов излага фактология, която не беше цитирана по време на онлайн излъчването на заседанието на комисията.

Завареното престъпление е единственото законово изключение, което позволява органите на реда да пренебрегнат имунитета на депутат или кандидат за народен представител – когато той е заловен в момент на извършване на деянието.

По информация на бТВ, с източник от прокуратурата, Джейхан Ибрямов е арестуван снощи на паркинг до хранителна верига в столицата, недалеч от „Пирогов“, с белязани 100 000 лева.

По същото време в дома му е протекла операция по обиск и изземване на документи, и още 10 000 лева.

От Алианса за права и свободи, чийто кандидат е Ибрямов, заявиха, че ще настояват за отмяна на изборите и ще направят предложението още по време на утрешното заседание на КСНС при президента Румен Радев. Като причина Джевдет Чакъров посочи репресиите на техни представители.

Четете още

Избор на редактора