Сарафов предлага висш прокурор за шеф на СРП

Прокурор Светлана Митова от Върховната прокуратура е предложена от и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов да заеме временно поста на административен ръководител на Софийската районна прокуратура (СРП) до избора на титуляр, съобщиха от държавното обвинение. Предложението е отправено до Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), изпълняваща функциите на Висш прокурорски съвет, която предстои да го гласува.

БТА припомня, че по-рано днес административният ръководител на СРП Невена Зартова и заместниците ѝ подадоха оставки. Огнян Дамянов от Прокурорската колегия на ВСС коментира, че оставките ще бъдат гласувани и ще бъде избран временен ръководител, след като главният прокурор предложи кой да поеме временно функциите до избора на титуляр.

Номинирането на прокурор от Върховната прокуратура се налага с оглед предприемането в спешен порядък на мерки за подобряване на организацията на работата в СРП, се посочва в мотивите за предложението на Митова. Допълва се, че заради констатираните проблеми в СРП се налага за административен ръководител да бъде избран прокурор от върховно ниво, „с доказана правна подготовка, професионални знания и умения, който на база дългогодишния си опит и качества да осигури необходимата среда за ефективна работа на СРП“.

Прокурор Митова има над 26 години юридически стаж, в който е преминала през цялата йерархия на прокуратурата – от младши прокурор, през прокурор в РП, административен ръководител на РП, прокурор в окръжна и апелативна прокуратура. От 2020 г. Светлана Митова е прокурор във Върховната касационна прокуратура. Награждавана е за висок професионализъм и образцово изпълнение на служебните задължения, допълват от прокуратурата.

Четете още

Избор на редактора