Сара Бъртън показа новата си колекция за „Александър Маккуин“

Дизайнерката Сара Бъртън представи последната си колекция за модна къща „Александър Маккуин“ в събота вечер, в която проличаха дълбокото й уважение към историята на марката и безпогрешния новаторски щрих, съобщи АП и БТА.

Неочакваното напускане на дизайнерката бележи края на една епоха на театрални, натоварени с емоционална тежест модни шедьоври. Бъртън обаче, вместо просто да запълни празнотата, я освети. В рамките на прощалната си колекция тя преплете дръзкия дух на покойния Александър Маккуин със собствената си смекчена, по-женствена естетика. Тази двойственост беше демонстрирана чрез нарязани корсажи и кървавочервени шипове. Дрехи, вдъхновени от творбите на полската художничка Магдалена Абаканович, показаха артистичност, която беше едновременно яростна и нежна.

Блясъкът на лъскавите кожени корсети контрастираше с ефирните нарязани поли, докато други тоалети бяха на ръба на деконструкцията, с влачещи се бродерии и сребърна органза, които препрещаха към бунтарските години на Маккуин.

По време на престоя си в „Александър Маккуин“ Бъртън доказа смелостта си като дизайнер отново и отново – от дълбоката артистичност на сватбената рокля на Кейт Мидълтън, която надхвърли кралските очаквания, до трогателните мотиви на последната й колекция. В колекцията присъстваха и емблематичната за марката роза и бродерия с мотив на човешко сърце. Моделът Наоми Кембъл закри дефилето, облечена с бляскава сребърна рокля.

И когато беше показан и последният тоалет за вечерта, стаята – пълна с известни редактори и актриси като Кейт Бланшет и Ел Фанинг, се надигна в бурни овации, не само в чест на Бъртън, но и на наследството на „Александър Маккуин“, продължено и обогатено от нейните произведения.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alexander McQueen (@alexandermcqueen)

Четете още

Избор на редактора