Саша Везенков е Спортист на годината

Александър Везенков за втора поредна година беше избран за “Спортист на годината” в България. Баскетболистът на Сакраменто Кингс направи великолепен сезон, в който беше избран за MVP на Евролигата като част от отбора на гръцкия Олимпиакос.

Везенков е 11-тият, който е печелил наградата два или повече пъти.

„Искам да благодаря на всички, които са гласували за мен. Спортист на годината е едно голямо признание, работя усилено, за да оправдая очакванията на всички. Изпращам уникална година в личен и професионален аспект. Нека новата година да бъде много успешна за българския спорт“, каза Везенков във видеообръщение от САЩ.

Баскетболистът изпревари тенисиста Григор Димитров, който получи 711 т. През 2023 г. Димитров изигра много силен сезон, в който достигна до два финала, включително до такъв в „Мастърс“ турнира в Париж.

Трети се нареди Петър Мицин (689 т.). Само на 18 години той спечели световна и европейска титла при юношите. През 2023 г. Мицин стана първият българин със световен рекорд в плуването, като подобри върховото постижение на 400 м свободен стил за юноши. Плувецът беше отличен и със „Спортен Икар“.

Ето и първата десятка:

  1. Александър Везенков (баскетбол)

2. Григор Димитров (тенис)

3. Петър Мицин (плуване)

4. Алберт Попов( Ски алпийски дисциплини)

5. Карлос Насар (вдигане на тежести)

6. Нургюл Салимова (шахмат)

7. Боряна Калейн (художествена гимнастика)

8. Йоана Илиева (фехтовка)

9. Стилияна Николова (художествена гимнастика)

10. Александър Николов (волейбол)

Спортист №1 за 2023 г. бе определен от гласовете на 107 спортни журналисти, представители на 43 електронни и печатни медии.

Първото място при отборите спечели националният тим на България по шахмат за жени 940 точки. Шахматистките изпревариха безопелационно конкуренцията на националния ансамбъл на страната по художествена гимнастика, който получи 50 точки,  и поделилите трето място държавен отбор на България по волейбол за мъже до 21 години и футболният Лудогорец (Разград) с по 20 точки.

В категорията за Спортист с увреждания на България за 2023 година спечели лекоатлетът Християн Стоянов с 430 точки. В топ 5 попаднаха още Ружди Ружди (лека атлетика) с 290 точки, Георги Пеев (алпинизъм/плуване) и Георги Иванов (баскетбол) с по 70 точки, и Александър Асенов (лека атлетика) с 50 точки.

Победител в 40-то издание на анкетата за Треньор на годината в България, организирана от вестник „Труд“, стана Николай Вакареев, личен треньор на плувеца Петър Мицин – със 115 точки.

Четете още

Избор на редактора