САЩ прехвърлят $845 млн. в брой на Йордания

САЩ и Йордания подписаха в неделя споразумение за прехвърляне на 845 милиона долара в брой на правителството на Йордания в последната част от петгодишен пакет от помощи.

Маргарет Спиърс, заместник-директор на мисията на Йордания в Американската агенция за международно развитие, каза, че парите ще бъдат използвани за „покриване на ключови задължения на йорданското правителство в областите, в които работим заедно“, включително заплати.

Тя каза, че водоснабдяването и образованието са сред основните сектори, в които ще се използва финансирането.

Йордания, която има дълга граница с Израел, е важен съюзник на САЩ в Близкия изток.

Кралството подписа военен пакт със САЩ миналата година, според който ще осигури повече логистична и друга подкрепа за няколко хиляди американски войници, разположени там.

Икономиката на Йордания е предимно в застой повече от десетилетие , а безработицата е 23 %, което я оставя зависима от помощта от САЩ, Европа и регионалните съюзници.

Споразумението за трансфер в неделя сключва петгодишен пакет от помощ на стойност 6,4 милиарда долара, подписан през 2018 г.

През септември САЩ и Йордания подписаха споразумение за още 10,1 милиарда долара помощ, която да бъде изплатена за седем години, което е увеличение от 16 %% на годишна база.

Новият пакет предстои да бъде одобрен от Конгреса. Той предлага 610 милиона долара годишно в парични трансфери, 350 милиона долара годишна помощ за развитие, 400 милиона долара помощ за сигурност и още 75 милиона долара всяка година в подкрепа на икономическите реформи в Йордания.

Четете още

Избор на редактора