САЩ призоваха американците да напуснат Украйна, очакват ракетни удари

Американското посолство в Киев призова гражданите на САЩ да напуснат Украйна поради повишената заплаха от ракетни удари в близките дни.

Това става ясно от съобщение на сайта на дипломатичеката мисия. В него се посочва, че по данни на разузнавателните служби не изключено скоро да бъдат нанесени атаки срещу „гражданската инфраструктура и държавните институции“ в Украйна.

„Посолството на САЩ съветва американските граждани да напуснат Украйна сега, като използват опциите за частен наземен транспорт, ако това е безопасно“, се посочва в съобщението.

Сред съветите се отправят съвети за тези, които не могат да напуснат страната, да избягват масовите събирания на обществени места, а при включване на сирените за въздушна атака или при експлозии да се търси прикритие.

Това не е първото подобно обръщение на американското посолство към гражданите на страната им. Така миналия месец дипломатите призоваха гражданите на САЩ да не посещават Украйна, а онези американци, които вече са на територията на тази страна, незабавно да я напуснат.

Украински медии също отправиха предупреждения за възможни нападения в Деня на независимостта на страната, който ще бъде отбелязан на 24 август. В страната има въведени строги мерки за сигурност и ограничения – от забрани за провеждане на масови събития до въвеждане на по-дълъг полицейски час.

Четете още

Избор на редактора